parallax backgroundPovestea argonautilor

Promovarea traseului turistic Cheile Dobrogei, Gura Dobrogei Argonauţi – Marinarii de pe corabia Argo. Cu acest nume erau indicaţi eroii care au ridicat ancora din Colhida, pornind în căutarea lânii de aur.

Ca să scape de Iason, Pelias, regele cetăţii Iolcos din Tesalia, l-a convins să plece în căutar a lânii de aur, atârnată de un copac (un stejar) din pădurea consacrată lui Ares în Colhida şi păzită zi şi noapte de un balaur. Iason a întreprins expediţia, poruncindu-i lui Argos, fiul lui Frixos, să pregătească o corabie cu cincizeci de vâsle, care, după numele constructorului ei, a fost botezată Argo. Corabia a fost construită sub ocrotirea Atenei, care a supravegheat toate fazele pregătirii. Lui Iason i s-au alăturat principalii eroi ai vremii, de la Castor şi Pollux la Heracle şi Tezeu, în total adunându-se cincizeci de oameni.

După un drum aventuros, când argonauţii au ajuns la gura râului Fasis, Eetes, regele Colhidei, a promis că avea să-i dea lui Iason lâna de aur, însă cu o condiţie: acesta trebuia să înjuge la acelaşi plug o pereche de boi care scoteau foc pe nări şi aveau copite de bronz şi să semene dinţii balaurului pe care Cadmos nu apucase să-i folosească la Teba. Rătăcirile argonauţilor pe Marea Mediterană au dat naştere unui mare număr de legende şi tradiţii locale. De multă vreme au fost recunoscute trimiterile implicite din aventura argonauţilor la prima colonizare miceniană a coastelor Asiei Mici şi ale Pontului Euxin, care caută să lege originile unor insule şi cetăţi de această călătorie mitică. Este si cazul vechii cetati Histria .

Povestea în variantă locală a argonauţilor care ajungeau în ţinutul colhilor, satul Colţi de astăzi din Buzau si care au poposit la cetatea Histria. In drumul lor au trecut prin cheile Dobrogei în căutarea berbecului cu lâna de aur. Legenda le este povestită de mulţi ani încoace turiştilor care ajung în Munţii Buzăului de istoricii din zona.

Asociatia Sportiva ACTIV PONTICA organizeaza in data de 14.04.2018 prima editie a concursului Maratonul Argonautilor. Maratonul Argonautilor este un concurs de alergare montana in zona Cheile Dobrogei si Gura Dobrogei,avand doua probe: maraton si cros. Concursul urmareste promovarea urmatoarelor obiective turistice: Cetatea Histria, Cheile Dobrogei, Gura Dobrogei, pestera Sfantul Ioan Casian, manastirea Sfantul Ioan Casian, pestera liliecilor, pestera la Adam de la Gura Dobrogei, rocile Jurasice de la Gura Dobrogei si orasul medieval Ester.

Inapoi