Promovarea traseului turistic Cheile și Gura Dobrogei


Argonauţi – Marinari de pe corabia Argo. Cu acest nume erau indicaţi eroii care au ridicat ancora din Colhida, pornind în căutarea lânii de aur.
Ca să scape de Iason, Pelias regele cetăţii Iolcos din Tesalia, l-a convins să plece în căutarea lânii de aur, atârnată de un stejar din pădurea consacrată lui Ares în Colhida şi păzită zi şi noapte de un balaur. Iason a întreprins expediţia, poruncindu-i lui Argos, fiul lui Frixos, să pregătească o corabie cu cincizeci de vâsle, care, după numele constructorului ei, a fost botezată Argo. Corabia a fost construită sub ocrotirea Atenei, care a supravegheat toate fazele pregătirii. Lui Iason i s-au alăturat principalii eroi ai vremii, de la Castor şi Pollux la Heracle şi Tezeu, în total adunându-se cincizeci de oameni.
Rătăcirile Argonauţilor pe Marea Mediterană au dat naştere unui mare număr de legende şi tradiţii locale. De multă vreme au fost recunoscute trimiterile implicite din aventura Argonauţilor la prima colonizare miceniană a coastelor Asiei Mici şi ale Pontului Euxin, care caută să lege originile unor insule şi cetăţi de această călătorie mitică. Este și cazul vechilor cetăți Histria și Argamum.
Povestea în variantă locală a Argonauţilor care ajungeau în ţinutul Colhilor, satul Colţi de astăzi din Buzău și care au acostat la cetățile Histria și Argamum, iar în drumul lor au trecut prin Cheile Dobrogei în căutarea berbecului cu lâna de aur. Legenda le este povestită de mulţi ani încoace turiştilor care ajung în Munţii Buzăului de istoricii din zonă.
Asociația Sportivă Activ Pontica organizează în fiecare an, în a doua sâmbăta și duminică din luna aprilie Competiția Maratonul Argonauților. Maratonul Argonauților este un concurs de alergare montană în zona Cheilor și Gura Dobrogei, având cinci probe: Maraton, Semimaraton, Cros, Cursa Circuitul Cheilor și Cursa Familiei. Concursul urmărește promovarea următoarelor obiective turistice: Cetatea Histria, Cetatea Argamum, Rezervațiile Avifaunistice Cheile și Gura Dobrogei, peștera Sfântul Ioan Casian, mânăstirea Sfântul Ioan Casian, peștera Gura Dobrogei (Liliecilor), peștera La Adam de la Gura Dobrogei, rocile Jurasice de la Gura Dobrogei și Orașul Medieval Ester.
Inapoi