Promovarea traseului turistic Cheile si Gura Dobrogei


Argonauţi – Marinari de pe corabia Argo. Cu acest nume erau indicaţi eroii care au ridicat ancora din Colhida, pornind în căutarea lânii de aur.
Ca să scape de Iason, Pelias regele cetăţii Iolcos din Tesalia, l-a convins să plece în căutarea lânii de aur, atârnată de un stejar din pădurea consacrată lui Ares în Colhida şi păzită zi şi noapte de un balaur. Iason a întreprins expediţia, poruncindu-i lui Argos, fiul lui Frixos, să pregătească o corabie cu cincizeci de vâsle, care, după numele constructorului ei, a fost botezată Argo. Corabia a fost construită sub ocrotirea Atenei, care a supravegheat toate fazele pregătirii. Lui Iason i s-au alăturat principalii eroi ai vremii, de la Castor şi Pollux la Heracle şi Tezeu, în total adunându-se cincizeci de oameni.
Rătăcirile Argonauţilor pe Marea Mediterană au dat naştere unui mare număr de legende şi tradiţii locale. De multă vreme au fost recunoscute trimiterile implicite din aventura Argonauţilor la prima colonizare miceniană a coastelor Asiei Mici şi ale Pontului Euxin, care caută să lege originile unor insule şi cetăţi de această călătorie mitică. Este si cazul vechilor cetati Histria si Argamum.
Povestea în variantă locală a Argonauţilor care ajungeau în ţinutul Colhilor, satul Colţi de astăzi din Buzau si care au poposit la cetatile Histria si Argamum iar in drumul lor au trecut prin Cheile Dobrogei în căutarea berbecului cu lâna de aur. Legenda le este povestită de mulţi ani încoace turiştilor care ajung în Munţii Buzăului de istoricii din zona.
Asociatia Sportiva Activ Pontica organizeaza in data de 13 aprilie 2019 editia II a competitiei Maratonul Argonautilor. Maratonul Argonautilor este un concurs de alergare montana in zona Cheilor si Gura Dobrogei, avand trei probe: Maraton, Cros si Cursa Familiei. Concursul urmareste promovarea urmatoarelor obiective turistice: Cetatea Histria, Cetatea Argamum, Rezervatiile Avifaunistice Cheile si Gura Dobrogei, pestera Sfantul Ioan Casian, manastirea Sfantul Ioan Casian, pestera Gura Dobrogei (Liliecilor), pestera La Adam de la Gura Dobrogei, rocile Jurasice de la Gura Dobrogei si Orasul Medieval Ester.
Inapoi