Regulament Maraton

 

1) Inainte de a va inscrie online va rugam sa cititi cu multa atentie Regulamentul si celelalte sectiuni ale pagini oficiale maratonulargonautilor.ro
2) Prin inscriere, plata si participare fiecare concurent confirma ca a citit, inteles si acceptat conditiile Regulamentului, isi asuma riscurile care decurg din participarea la Maratonul Argonautilor si sunt responsabili pentru propriile actiuni care ar trebui sa tina cont de circumstante relevante ca: schimbarea vremii, trafic, conditii meteo, zona in care se afla, echipament.
3) Asociatia Sportiva Activ Pontica este o societate civila particulara, asociatie nonprofit, fara activitate economica, competitia Maratonul Argonautilor este o manifestare sportiva pentru amatori si profesionisti a carei organizare si desfasurare este posibila datorita exclusiv a platii taxei de participare, contributiilor sponsorilor si partenerilor de organizare.

 
1. COMPETITIA CARACTERISTICI:
1.1. Maratonul Argonautilor este o competiţie sportivă de alergare de tip Trail si orientare sportiva in aer liber organizată de Asociatia Sportiva Activ Pontica. Competiţia are 3 probe de concurs: Proba de Maraton, cu o lungime totală a traseului de aproximativ 40 km, Proba de Cros cu o lungime a traseului de aproximativ 15,8 km, Proba Cursa Familiei cu o lungime a traseului de 6 km. Startul şi sosirea vor fi în Cheile Dobrogei in data de 13 aprilie 2019. Toate traseele se desfăşoară pe drumuri publice, drumuri forestiere, poteci ciobanesti, poteci nemarcate şi vor fi semnalizate corespunzător de către organizatori, voluntari, arbitri (banda plastic, sageti, spray colorat), vom intalni portiuni scurte neamenajate, pante cu inclinare mare (coborari si urcari la Manastirea si pestera Casian, coborarea de la Observatorul de Vanatoare Gura Dobrogei) si zone accidentate. Segmente din traseu trec prin pajisti, zone impadurite, culoare, canioane (canionul Pietrele Soimilor), abrupturi (urcarea la releul de telefonie spre saua pe lac), vai, ( Valea Casimcea, Valea Vistorna), grohotisuri (urcarea si coborarea la pestera Liliecilor). Toate acestea necesita din partea participantului, experienta si cunostiinte speciale, cum ar fi:
1.2.- orice participant sa aiba cel putin o experienta generala despre munte, chiar daca zona nu prezinta altitudine mare, traseul prezinta dificultati in abordare si pot aparea conditii meteo deosebite: ploaie, ceata foarte deasa, ninsoare, viscol, vant puternic 70-90 km/h, in aceste conditii traseul devine destul de tehnic.
1.3.- sa aiba abilitatea sa parcurga in siguranta un traseu in zona de gol, de platou.
1.4.- sa fie indeajuns de experimentat in alergare montana (se alearga pe calcar).
1.5.- sa aiba un bun simt al directiei in teren chiar si in conditii de vreme rea si vizibilitate redusa (sunt zone unde apare frecvent ceata).
1.6.- orice participant sa dea dovada de fair play si colegialitate si sa actioneze in consecinta atunci cand situatia o cere.
1.7.- orice participant trebuie sa cunoasca regulile de comportament in caz de pericol (zona nu este acoperita de salvatori montani, serviciul de ambulanta va stationa in zona start/sosire).
1.8.- trebuie sa stie si sa aiba o atitudine care sa tina cont de faptul ca oricat de multe masuri de siguranta ar lua organizatorii, nu sunt si nu vor putea fi acoperite toate riscurile rezultate din natura competitiei, mediul si conditiile in care se desfasoara aceasta.
1.9.- sa stie si sa tina cont de faptul ca nici un premiu nu este mai presus de sanatatea si de viata lui sau a altor participanti si sa actioneze in consecinta atunci cand simte sau observa un pericol.

2. MARATONUL ARGONAUTILOR 2019 este o competitie de alergare Trail si orientare in aer liber, contracronometru, individuala si cuprinde doua probe care se desfasoara simultan: Maraton si Cros.
3. TRASEE:

3.1. Maraton (proba inclusa in proiectul pilot Circuitul Hercinicilor): lungime aproximativ 40 km cu diferenta pozitiva de nivel de aproximativ 1350 metri:
Start Cheile Dobrogei-drum cariera Cheia-varful Cheia 176 metri-varful dinspre turbine eoliene 165 metri-stanele Mireasa-Padurea de Pini-Rezervatia Geologica Cheile Dobrogei-Pietrele Soimilor-Canion Pietrele Soimilor/Sirul Stancilor-DJ 222-Manastirea Sfantului Ioan Casian-la cruce-Amfiteatrul Antic-Releu Telefonie 168 metri-Banutii Dobrogei-Viaduct mic-Valea Vistorna-platou Rezervatia Naturala Gura Dobrogei-Atoli la suprafata-Observator Vanatoare-Valea Vistorna-pestera Liliecilor-Schitul Sfantul Dionisie Exiguul-Orasul medieval Ester-Viaduct mare-saua pe lac, lacul Casian-Atolul O-Atolul C-Amfiteatrul Antic-Pestera Sfantului Ioan Casian-Manastirea Sfantului Ioan Casian-drum forestier coada lacului Casian-platou chei-Cheile Dobrogei Sosire.
3.2. Proba de Cros: lungime aproximativ 15,8 km cu diferenta pozitiva de nivel aproximativ 400 metri:
Start Cheile Dobrogei-drum cariera Cheia-varful Cheia 176 metri-varful dinspre turbine eoliene 165 metri-stanele Mireasa-Padurea de Pini-Rezervatia Geologica Cheile Dobrogei-Pietrele Soimilor-Canion Pietrele Soimilor/Sirul Stancilor-Ruinele Fostei Cabane Forestiere-DJ 222-Cheile Dobrogei Sosire.
3.3. Traseele publicate pot suferi modificari din diferite motive care includ: conditii meteo, siguranta, restrictii de circulatie, etc (vezi si art 17.5).
4. CATEGORII:
4.1. Concursul se adreseaza celor care au implinit varsta de 18 ani pana la data de 13 aprilie 2019 si sunt apti medical pentru acest tip de efort.
4.2. Fiecare participant, indiferent de modul de înscriere, trebuie sã semneze la preluarea numărului de concurs, pe lângă tabelul de participare, preluarea pachetului de concurs şi o declaraţie de responsabilitate, prin care declară că a fost informat asupra regulamentului, a luat la cunoştinţă, înţelege şi îşi asumă riscurile medicale, juridice şi de alta natură ale participării la Maratonul Argonautilor în calitatea ei de competiţie sportiva. La cursa de Cros se pot inscrie si persoanele sub 18 ani care vor avea implinita varsta de 16 ani pana la data de 13 aprilie 2019, numai cu declaratia de responsabilitate a parintelui/tutorelui. Declaratia se va putea descarca de pe adresa www.maratonulargonautilor.ro sau va intra in posesia ei la ridicarea pachetului de participare si a numarului de concurs. Neprezentarea unui act de identitate al participantului la validarea înscrierii la faţa locului nu va permite participarea la concurs. Organizatorul îşi rezervă dreptul de a refuza luarea startului sau continuarea cursei pentru persoanele pe care nu le considera apte, persoane în stare de ebrietate produsă de alcool, droguri sau alte substanţe psihoactive, stare de sănătate alterată vizibil și semnificativ, epuizare fizică sau psihică, echipament total inadecvat.
4.3. CATEGORII MARATON:
-Open feminin/masculin, primele 3 locuri.
-Feminin: 18-29 ani, 30-39 ani, 40-49 ani, +50 ani, primele 3 locuri.
-Masculin: 18-29 ani, 30-39 ani, 40-49 ani, +50 ani, primele 3 locuri.
-Va fi luata in considerare varsta implinita la data concursului.
4.4. CATEGORII CROS:
-Open feminin/masculin, primele 3 locuri.
-Feminin: sub 19 ani, 19-29 ani, 30-39 ani, 40-49 ani, +50 ani, primele 3 locuri.
-Masculin: sub 19 ani, 19-29 ani, 30-39 ani, 40-49 ani, +50 ani, primele 3 locuri.
-Va fi luata in considerare varsta implinita la data concursului.
4.5. IMPORTANT, Pentru Maraton si Cros vor fi premiate doar categoriile pentru care există minim 5 concurenţi (exceptie proba de Cros la categoria sub 19 ani, unde se vor acorda premii indiferent de numarul concurentilor). Dacă la o categorie se înscriu mai puţin de 5 concurenţi, aceasta va fi comasată categoriei inferioare.
5. INSCRIEREA IN CONCURS:
5.1. Pentru inscrierea online se va utiliza formularul afisat pe site. Validarea inscrierii se face dupa plata taxei de participare.
5.2. Taxa de participare: Cota parte din taxa de participare va fi donata unor asociatii sau persoane fizice in scopuri caritabile, membrii Asociatiei Sportive Activ Pontica, Ambasadorii s-au concurenti care au donat 2% Asociatiei vor beneficia de 30% reducere din taxa de inscriere, castigatorii editiei 2018 la maraton si cros, open masculin/feminin sunt inscrisi automat fara taxa.
-Maraton: 80 lei (15.12.2018-14.01.2019); 90 lei (15.01-14.02.2019); 100 lei (15.02-14.03.2019); 110 lei (15.03-07.04.2019).
-Cros: 60 lei (15.12.2018-14.01.2019); 70 lei (15.01-14.02.2019); 80 lei (15.02-14.03.2019); 90 lei (15.03-07.04.2019).
-Modalitati de plata:
-Plata se va efectua in contul urmator: Asociatia Sportiva Activ Pontica CIF: 37343857
-Cont: RO84INGB0000999906799584
-Mentiune plata: Nume/Prenume, taxa concurs: maraton/cros/cursa familiei.
-Plata cu cardul si plata prin SMS la sectiunea Inscriere sau Modalitati de Plata.
-Plata se va face la valoarea din ziua transferului bancar.
5.3. Se vor face inscrieri la fata locului doar in ziua de vineri 12 aprilie 2019, in limita numerelor de concurs, taxa de participare fiind de 120 lei pentru maraton si 100 lei pentru cros (se va primi doar numarul de concurs).
5.4. Schimbarea probei de concurs: În cazul în care concurentul decide să schimbe proba pentru care s-a înscris, el poate face acest lucru printr-un email trimis la adresa: maratonulargonautilor@yahoo.com până în data de 1 aprilie 2019.
5.5. In ziua concursului nu se fac inscrieri.
5.6. Taxa de participare include:
- tricoul competitiei
- numarul de concurs
- harta format A4
- diploma
- medalia competitiei
- pasta party
- energizante, hidratare, revitalizare pe trasee si la sosire
- cazare redusa la pensiunile si hotelurile care sponsorizeaza competitia, facilitati zona start/sosire (campare cort, toalete eco)
5.7. Anularea participării
Dacă dintr-un motiv întemeiat persoana înscrisă online doreşte să îşi anuleze înscrierea, poate face acest lucru printr-un email trimis la adresa: maratonulargonautilor@yahoo.com În cazul retragerii înscrierii, TAXA DE PARTICIPARE NU POATE FI RETURNATA însă locul poate fi cedat unui alt concurent. Îi incurajăm pe cei care nu mai pot concura să transfere taxa altei persoane şi să anunţe organizatorul printr-un email trimis la adresa maratonulargonautilor@yahoo.com până pe data de 1 aprilie 2019.
5.8. In caz de neprezentare la start, abandon, retragere din orice motiv sau in cazul anularii competitiei provocate de o situatie de forta majora sau de motive care nu depind de organizator, TAXA DE PARTICIPARE NU SE RESTITUIE.
6. ECHIPAMENT:
6.1. Echipament obligatoriu Cros: incaltaminte adecvata tip trail-running, haina ploaie/vant, pantalon lung/scurt, sapca/bandana/caciula, harta format A4, numar concurs (ultimele vor fi asigurate de organizatori).
6.2. Echipament obligatoriu Maraton: incaltaminte adecvata tip trail-running, bidon minimum 0.5 litri lichide, haina ploaie/vant, pantalon lung/scurt, telefon mobil, sapca/bandana/caciula, harta format A4, numar concurs (ultimele vor fi asigurate de organizatori).
6.3. Echipament recomandat: manusi, bete trekking, fluier, folie supravietuire.
6.4. In functie de prognoza meteo, echipamentul obligatoriu se poate modifica (prin renuntare sau adaugare) iar acest lucru va fi anuntat la sedinta tehnica.
7. NUMAR DE CONCURS/ KIT DE PARTICIPARE:
7.1. Numarul de concurs si kitul de participare va fi primit in momentul validarii inscrierii (locatia va fi in functie de vreme, zona start/sosire in Cheile Dobrogei sau Caminul din localitatea Cheia), dupa ce participantul a completat si semnat declaratia de responsabilitate si a platit contravaloarea taxei de inscriere.
7.2. Numarul de concurs trebuie purtat vizibil pe toata durata cursei.
7.3. Numarul nu trebuie sa fie taiat sau modificat sub nicio forma. Nerespectarea acestui lucru atrage descalificarea.
7.4. Numarul de concurs tine loc si de acreditare, acesta transmite fiecarui posesor anumite drepturi inclusiv cel de a participa la pasta party care va avea loc dupa cursa.
8. VALIDARE / SEDINTA TEHNICA:
8.1. Validarea inscrierilor va avea loc in 12 aprilie 2019 (cu o zi inaintea competitiei) intre orele 15.00-19.00 si sambata dimineata intre orele 7.00 - 8.00. (locatia va fi in functie de vreme, zona start/sosire in Cheile Dobrogei sau Caminul din localitatea Cheia )
8.2. Sedinta tehnica va avea loc in 12 aprilie 2019 seara dinaintea cursei cu incepere de la ora 18.00. Inainte de start va avea loc o scurta intalnire unde se vor transmite noutati si modificari aparute.
8.3. Secretariatul concursului se va afla la Caminul din localitatea Cheia, s-au in zona start/sosire in Cheile Dobrogei.
9. CRONOMETRAJ: Cronometrajul se va face la secunda.
10. STARTUL:
- 13 aprilie 2019, ora 9.30, Cheile Dobrogei, zona Sfinx.
- Zona de start se deschide cu 30 minute inaintea plecarii in cursa si va fi deschisa timp de 15 minute dupa start. Cei care au pierdut startul si vor pleca in cursa in aceste 15 minute trebuie sa anunte oficialii de la start si cronometrajul se va face in acord cu ora oficiala de start. Participantii care vor lua startul dupa cele 15 minute nu vor fi luati in considerare in clasament.
11. PUNCTE DE CONTROL/ REVITALIZARE/ HIDRATARE:
11.1. Pe traseu sunt amplasate puncte de control obligatorii. Participantii care nu trec printr-un punct de control, indiferent de motiv, vor fi descalificati. Numarul de concurs al fiecarui competitor poate fi notat in ordinea sosirii la fiecare punct de control.
11.2. Traseul de maraton descris la sectiunea Trasee va avea 9 puncte de hidratare, 4 puncte de revitalizare şi 17 puncte de control.
11.3. Traseul de cros descris la sectiunea Trasee va avea 3 puncte de hidratare, 1 punct de revitalizare şi 5 puncte de control.
- Start Maraton - hidratare, revitalizare, punct control.
- Vf Cheia 176 metri - punct control.
- Padurea de Pini - hidratare, punct control.
- Intrare canion Pietrele Soimilor/Sirul Stancilor - punct control.
- Intersectie maraton/cros stana Targusor - hidratare, punct control.
- Manastirea Casian - hidratare, revitalizare, punct control.
- Amfiteatrul Antic - punct control.
- Releu Telefonie 168 metri - punct control.
- Viaduct mic/DC 81 - hidratare, punct control.
- Valea Vistorna - hidratare, revitalizare, punct control.
- Pestera Liliecilor - punct control.
- Viaduct Mare - hidratare, punct control.
- Lacul Casian, saua pe lac - punct hidratare, punct control.
- Amfiteatrul Antic - punct control.
- Pestera Casian - punct control.
- Manastirea Casian - hidratare, revitalizare, punct control.
- Capat drum forestier coada Lacului Casian - punct control.
- Sosire Maraton- hidratare, revitalizare, punct control.
12. TIMPI LIMITA:
12.1. Timpi limita la Maraton:
- T1 – 2 ore 15 minute Intersectie maraton/cros stana Targusor (aproximativ 12 km de la start).
- T2 – 4 ore 30 minute la Pestera Liliecilor (aproximativ 26 km de la start).
12.2. Timp limita la Cros:
- T1 - 3 ore la sosire in Cheile Dobrogei.
12.3. Orice modificare a timpilor limita va fi anuntata inainte de plecarea in cursa.
12.4. Participantii trebuie sa treaca prin aceste puncte pana la orele fixate, altfel, pentru propria lor siguranta, vor fi opriti si indrumati sa se retraga spre zone sigure.
12.5. Participantii care nu se incadreaza in timpii limita sunt obligati sa predea numarul de concurs arbitrilor din punctul de control la care a fost stabilit timpul limita.
13. SOSIREA: Linia de sosire este comuna cu cea de start, fiind amplasata in zona Sfinxului din Cheile Dobrogei.
14. OPRIREA/RETRAGEREA DIN CURSA:
14.1. Organizatorul isi rezerva dreptul de a opri un participant daca s-a accidentat dupa start iar starea nu-i mai permite sa continue cursa sau in cazuri exceptionale.
14.2. Orice participant care nu mai poate sau nu mai vrea sa continue cursa, indiferent de motiv, este obligat sa anunte organizatorul la unul din urmatoarele locuri: start, punctele de control, sosire sau sunand la numarul de urgenta care va fi anuntat la sedinta tehnica si notat pe numarul de concurs.
14.3. Neanuntarea retragerii din cursa duce la o operatiune de cautare si salvare pe cheltuiala participantului implicat.
14.4. Retragerea va fi confirmata prin semnatura pe foaia de arbitraj.
14.5. Orice participant care se retrage din cursa va fi ajutat sa aleaga cea mai buna varianta de retragere, dar este responsabil pentru: transportul propriu, ruta pe care o va folosi si actiunile ulterioare momentului si locului retragerii. Exceptie fac cazurile grave care nu permit deplasarea prin propriile mijloace.
15. CONSERVAREA NATURII: Maratonul Argonautilor se desfasoara in aria uneia dintre cele mai frumoase regiuni din Dobrogea: REZERVATIA GEOLOGICA CHEILE DOBROGEI SI REZERVATIA NATURALA GURA DOBROGEI, AMBELE SUNT DECLARATE ARII DE PROTECTIE SPECIALA AVIFAUNISTICA. Lasarea de resturi, ambalaje, echipament pe trasee si/sau distrugerea deliberata a mediului inconjurator va atrage dupa sine DESCALIFICAREA SI NEPOSIBILITATEA PARTICIPARII LA VIITOARELE EDITII A MARATONULUI ARGONAUTILOR.
16. SUPORTERI / AJUTOR:
16.1. Suporterii pot incuraja orice competitor cu conditia sa respecte regulile de circulatie, indicatiile autoritatilor si/sau ale oficialilor si sa nu impiedice desfasurarea competitiei. Pe parcursul traseului nu este permis nici un ajutor venit din exterior (suporter, spectator etc.) exceptie facand asistenta acordata in punctele de realimentare amenajate unde competitorii pot primi si alte alimente sau lichide in afara celor oferite de organizatori.
16.2. Asistenţa între concurenţi este permisă şi în afara zonelor special amenajate. Prin asistenţă se înţelege susţinerea cu apa, alimente, accesorii etc.
17. ALTE REGULI:
17.1. Traseul de concurs nu este inchis altor participanti la trafic (autovehicule, vehicule, pietoni, turisti, animale si altii). Acest fapt atrage asupra participantilor obligatia de a respecta regulile de conduita in trafic impuse de lege. Orice accident provocat si/sau in care au fost implicati participanti la Maratonul Argonautilor, survenit in timpul desfasurarii acestuia din nerespectarea regulilor de concurs si a regulilor de conduita in trafic impuse de lege, va fi in responsabilitatea celor implicati in accident.
17.2. Fiecare competitor are obligatia sa urmeze traseul oficial, sa respecte indicatiile arbitrilor, sa nu foloseasca scurtaturi sau alte avantaje similare.
17.3. Orice competitor trebuie sa dea dovada de fair-play si sa permita unui concurent mai rapid sa treaca in fata sa fara a-l obstructiona, sa acorde asistenta unui competitor aflat in dificultate si care ii solicita aceasta.
17.4. Traseele sunt neamenajate si neprotejate de aceea exista un risc de ranire si/sau deces din pericolele obisnuite pentru competitiile outdoor. Acestea includ si nu se rezuma doar la: coliziuni cu autovehicule, cu alte vehicule, pietre, stanci, copaci, oameni, alte obiecte, caderi, alunecari, rani provocate de caldura, insolatie, deshidratare, arsuri, caderi de pietre, pamant, grindina, viituri, furtuni, fulgere, animale, incendii, efort fizic.
17.5. Organizatorii nu îşi asumă responsabilitatea pentru nici un fel de accident sau prejudiciu apărut ca urmare a participarii la Maratonul Argonautilor şi îşi rezervă dreptul de a modifica sau ajusta traseul de concurs în funcţie de condiţiile meteo, starea terenului sau chiar de a opri cursa în cazuri excepţionale. Orice modificare a traseului va fi semnalizată corespunzător (ca de altfel întregul traseu) şi comunicată concurenţilor cel mai târziu la ședinţa tehnică din preziua concursului.
18. PENALIZARI:
18.1. Penalizare 15 minute: lipsa unui articol din echipamentul obligatoriu (penalizarea se aplica pentru fiecare obiect)
18.2. Penalizare 30 minute: primirea de asistenta din exterior in afara zonelor amenajate.
18.3. Descalificare:
- nerespectarea regulilor competitiei
- dopingul
- scurtarea traseului
- modificarea numarului de concurs
- lasarea de resturi, ambalaje, echipament pe trasee si/sau distrugerea deliberata a mediului inconjurator
- lipsa de fair-play fata de participanti, oficiali, public etc.
19. CONTESTATII:
19.1. Orice participant poate face contestatie impotriva altui participant care nu a respectat regulile competitiei sau impotriva deciziei oficialilor.
19.2. Contestatia scrisa impreuna cu o taxa de 100 lei se va depune la secretariatul concursului in maxim 15 minute de la afisarea rezultatelor provizorii. Rezolvarea contestatiilor se va face in urmatoarele 60 de minute.
19.3. Taxa va fi inapoiata petentului, daca contestatia va fi acceptata.
19.4. Oficialii sau Comitetul Director va analiza orice fel de proba (video, inregistrari de pe aplicatii, foto, etc.) in termen de 72 ore dupa terminarea competitiei si va lua masuri pana la descalificarea concurentului sau concurentilor care nu au respectat Regulamentul Competitiei.
20. PREMIEREA:
Se va face in functie de sosirea concurentilor, ora va fi anuntata la info utile/program.
20.1. Toti concurentii care trec linia de sosire vor intra in posesia medaliei Maratonul Argonautilor si a diplomei de participare.
20.2. Premii Cros
- Se vor acorda premii in produse si obiecte pentru locurile 1, 2, 3 open Feminin/Masculin, premii in obiecte la toate categoriile de varsta Feminin/Masculin, in functie de darnicia sponsorilor.
20.3. Premii Maraton
- Se vor acorda premii in produse, obiecte sau in bani pentru locurile 1, 2, 3 open Feminin/Masculin, premii in obiecte la toate categoriile de varsta Feminin/Masculin, in functie de darnicia sponsorilor.
Prin inscriere, plata si participare fiecare concurent confirma ca a citit, inteles si acceptat conditiile prezentului regulament, isi asuma riscurile care decurg din participarea la MARATONUL ARGONAUTILOR si sunt responsabili pentru propriile actiuni care ar trebui sa tina cont de circumstante relevante ca: schimbarea vremii, trafic, conditii meteo, zona in care se afla, echipament.

VA ASTEPTAM CU DRAG IN CHEILE DOBROGEI CU DOUA SAPTAMANI INAINTE DE SARBATORILE PASCALE, SA ALERGAM IN CAUTAREA LANEI DE AUR
Inapoi