parallax backgroundRegulamentul si programul competitiei

Maratonul Argonautilor prima editie.

14 aprilie 2018

1.1.Maratonul Argonautilor este o competiţie sportivă de alergare in aer liber organizată de Asociatia Sportiva ACTIV PONTICA. Competiţia are 2 probe de concurs:proba de maraton, cu o lungime totală a traseului de aproximativ 38 km si proba de cros cu o lungime a traseului de aproximativ 14 km. Startul şi sosirea vor fi în Cheile Dobrogei in data de 14.04.2018.

Toate traseele se desfăşoară pe drumuri publice, drumuri forestiere, poteci ciobanesti, poteci nemarcate şi vor fi semnalizate corespunzător de către organizatori(banda plastic, sageti, spray colorat), vom intalni portiuni scurte neamenajate, pante cu inclinare mare(coborarea/urcarea la pestera Casian) si zone accidentate. Segmente din traseu trec prin pajisti, zone impadurite, culoare, abrupturi , vai (ValeaCasimcea, ValeaVistorna), grohotisuri(urcarea/coborarea la pestera liliecilor). Toate acestea necesita din partea participantului experienta si cunostiinte speciale, cum ar fi:
1.2. -orice participant sa aiba cel putin o experienta generala despre munte(chiar daca zona nu prezinta altitudine mare)
1.3. -sa aiba abilitatea sa parcurga in siguranta un traseu in zona de gol,de platou .
1.4. -sa fie indeajuns de experimentat in alergare montana(se alearga pe calcar)
1.5. -sa aiba un bun simt al directiei in teren chiar si in conditii de vreme rea si vizibilitate redusa(sunt zone unde apare ceata frecvent)
1.6. -orice participant sa dea dovada de fair play si colegialitate si sa actioneze in consecinta atunci cand situatia o cere
1.7.-orice participant trebuie sa cunoasca regulile de comportament in caz de pericol(zona nu este acoperita de salvatori montani,serviciul de ambulanta va stationa in zona start/sosire)
1.8.- trebuie sa stie si sa aiba o atitudine care sa tina cont de faptul ca oricat de multe masuri de siguranta ar lua organizatorii, nu sunt si nu vor putea fi acoperite toate riscurile rezultate din natura competitiei,mediul si conditiile in care se desfasoara aceasta
1.9.- sa stie si sa tina cont de faptul ca nici un premiu nu este mai presus de sanatatea si de viata lui sau a altor participanti si sa actioneze in consecinta atunci cand simte sau observa un pericol

2.MARATONUL ARGONAUTILOR 2018:
este o competitie de alergare in aer liber, contracronometru, individuala si cuprinde doua probe care se desfasoara simultan: MARATON si CROS

3.TRASEE:
3.1. Maraton(proba inclusa in proiectul pilot Circuitul Hercinicilor):lungime aproximativ 40 km cu diferenta pozitiva de nivel de aproximativ 1200 metri: Cheile Dobrogei-drum cariera-turbine eoliene-stanele Mireasa-Rezervatia Geologica Cheile Dobrogei-Manastirea Sfantului Ioan Casian- la cruce-Amfiteatrul antic-releu-Banutii Dobrogei-Viaduct mic-Valea Vistorna-platou Gura Dobrogei-atoli la suprafata-pestera la Adam-Valea Vistorna-pestera Liliecilor-Schitul Sfantul Dionisie Exiguul-Orasul medieval Ester-Viaduct mare-Valea Casimcea-lacul Casian-Atolul 0-Atolul C-Amfiteatrul Antic-Pestera Sfantului Casian-Manastirea Sfantului Ioan Casian-platou chei-Cheile Dobrogei.
3.2. Proba de Cros:lungime aproximativ 14 km cu diferenta pozitiva de nivel aproximativ 500 metri; Cheile Dobrogei-drum cariera-turbine eoliene-stanele Mireasa-Rezervatia Geologica Cheile Dobrogei-ruinele fostei cabane forestiere-Cheile Dobrogei.
3.3.Traseele publicate pot suferi modificari din diferite motive care includ: conditii meteo,siguranta,restrictii de circulatie, etc(vezi si art 17.5).

4.CATEGORII:
4.1.Concursul se adreseaza celor care au implinit varsta de 18 ani pana la data de 14.04.2018 si sunt apti medical pentru acest tip de efort.
4.2.Fiecare participant, indiferent de modul de înscriere, trebuie sã semneze la preluarea numărului de concurs, pe lângă tabelul de participare şi preluarea kit-ului de concurs şi o declaraţie de responsabilitate, prin care declară că a fost informat asupra regulamentului, a luat la cunoştinţă, înţelege şi îşi asumă riscurile medicale, juridice şi de alta natură ale participării la Maratonul Argonautilor în calitatea ei de competiţie sportiva. La cursa de cros se pot inscrie si persoanele sub 18 ani care vor avea implinita varsta de 16 ani pana la data de 14.04.2018, numai cu declaratia de responsabilitate a parintelui/tutorelui. Declaratia se va putea descarca de pe http://maratonulargonautilor.mirceaserbanprin-romania.ro/inscrisi.html , butoanele afisate mai jos, sau veti intra in posesia ei la ridicarea numarului de concurs. Neprezentarea unui act de identitate al participantului la validarea înscrierii la faţa locului nu va permite participarea la concurs. Organizatorul îşi rezervă dreptul de a refuza luarea startului sau continuarea cursei pentru persoanele pe care nu le considera apte,persoane în stare de ebrietate produsă de alcool, droguri sau alte substanţe psihoactive, stare de sănătate alterată vizibil și semnificativ, epuizare fizică sau psihică, echipament total inadecvat.
DECLARATIE RESPONSABILITATE ADULTI
DECLARATIE RESPONSABILITATE PARINTE/TUTORE

4.3.CATEGORII MARATON:
-Open feminin/masculin, primele 3 locuri
-Feminin: 18-29ani, 30-39 ani, 40-49 ani, +50 ani, primele 3 locuri
-Masculin: 18-29ani, 30-39 ani, 40-49 ani, +50 ani, primele 3 locuri
-Va fi luata in considerare varsta implinita la data concursului.

4.4.CATEGORII CROS:
- Open feminin/masculin, primele 3 locuri

4.5.IMPORTANT: La maraton vor fi premiate doar categoriile pentru care există minim 5 concurenţi. Dacă la o categorie se înscriu mai puţin de 5 concurenţi, aceasta va fi comasată categoriei inferioare.

5.INSCRIEREA IN CONCURS:
5.1.Pentru inscrierea online se va utiliza formularul afisat pe site. Validarea inscrierii se face dupa plata taxei de participare.
5.2.Taxa de participare:
-Maraton 60 lei 15.01-15.02.2018; 70 lei 16.02-16.03.2018; 80 lei 17.03-06.04.2018
-Cros 40 lei 15.01-15.02.2018; 50 lei 16.02-16.03.2018; 60 lei 17.03-06.04.2018
-Plata se va efectua in contul urmator:Asociatia Sportiva ACTIV PONTICA
CIF:37343857
Cont: RO84INGB0000999906799584
Mentiune plata: Nume/Prenume-taxa concurs/maraton ,cros. Rugam participantii sa faca plata numai prin cont curent si nu in numerar la ghiseele bancilor.
Plata se va face la valoarea din ziua transferului bancar. Cota parte din taxa de participare vor fi donati Centrului de Prevenire a Abandonului si a Separarii Copilului de Familia sa, din localitatea Gradina- Cheia.
Membrii Asociatiei Activ Pontica sau concurentii care au donat 2% Asociatiei vor beneficia de 30% reducere din taxa de inscriere. DONEAZA 2%
5.3.Se vor face inscrieri la fata locului doar in ziua de vineri 13.04.2018,in limita numerelor de concurs,taxa de participare fiind de 100 lei pentru maraton si 80 lei pentru cros(se va primi doar numarul de concurs)
5.4.Schimbarea probei de concurs
În cazul în care concurentul decide să schimbe proba pentru care s-a înscris el poate face acest lucru printr-un email trimis la adresa activpontica@yahoo.com până în data de 2 aprilie 2018.
5.5.In ziua concursului nu se fac inscrieri
5.6. Taxa de participare include:
-tricoul concursului
-numarul de concurs
-diploma
-medalia
-pasta party
-energizante,hidratare,revitalizare pe trasee si la sosire
-facilitati zona start/sosire(parcare, campare cort, toalete, apa izvor)

5.7.Anularea participării:
Dacă dintr-un motiv întemeiat persoana înscrisă online doreşte să îşi anuleze înscrierea, poate face acest lucru printr-un email trimis la adresa: activpontica@yahoo.com În cazul retragerii înscrierii,TAXA DE PARTICIPARE NU POATE FI RETURNATĂ însă locul poate fi cedat unui alt concurent. Îi incurajăm pe cei care nu mai pot concura să transfere taxa altei persoane şi să anunţe organizatorul printr-un email trimis la adresa activpontica@yahoo.com până pe data de 2 aprilie 2018.
5.8. In caz de neprezentare la start, abandon, retragere din orice motiv sau in cazul anularii competitiei provocate de o situatie de forta majora sau de motive care nu depind de organizator, TAXA DE PARTICIPARE NU SE RESTITUIE.

6.ECHIPAMENT:
6.1. Echipament obligatoriu CROS: incaltaminte adecvata tip trail-running, haina ploaie, sapca/bandana si numar concurs (ultimul va fi asigurat de organizatori).
6.2. Echipament obligatoriu MARATON: incaltaminte adecvata tip trail-running, bidon pt. minimum 0.5 litri lichide, haina ploaie, pantalon lung/scurt, telefon mobil, sapca/bandana si numar concurs (ultimul va fi asigurat de organizatori).
6.3. Echipament recomandat:manusi, bete trekking,fluier, folie supravietuire.
6.4. In functie de prognoza meteo, echipamentul obligatoriu se poate modifica (prin renuntare sau adaugare) iar acest lucru va fi anuntat la sedinta tehnica.

7.NUMAR DE CONCURS/ KIT DE PARTICIPARE:
7.1. Numarul de concurs si kitul de participare va fi primit in momentul validarii inscrierii, dupa ce participantul a completat si semnat declaratia de responsabilitate si a platit contravaloarea taxei de inscriere. Locatia va fi in functie de vreme, zona start/sosire in Cheile Dobrogei sau la caminul cultural din localitatea Cheia.
7.2. Numarul de concurs trebuie purtat vizibil pe toata durata cursei.
7.3. Numarul nu trebuie sa fie taiat sau modificat sub nicio forma. Nerespectarea acestui lucru atrage descalificarea.
7.4. Numarul de concurs tine loc si de acreditare, acesta transmite fiecarui posesor anumite drepturi inclusiv cel de a participa la pasta party care va avea loc dupa cursa.

8. VALIDARE / SEDINTA TEHNICA:
8.1. Validarea inscrierilor va avea loc in 13.04.2018 (cu o zi inaintea competitiei) intre orele 17.00-21.00 si sambata dimineata intre orele 7.00 - 8.00. (locatia va fi in functie de vreme,zona start/sosire in Cheile Dobrogei s-au caminul cultural din localitatea Cheia)
8.2. Sedinta tehnica va avea loc in 13.04.2018 seara dinaintea cursei cu incepere de la ora 20.00. Inainte de start va avea loc o scurta intalnire unde se vor transmite noutati si modificari aparute.
8.3. Secretariatul concursului se va afla la caminul din localitatea Cheia, s-au in zona start/sosire in Cheile Dobrogei

9. CRONOMETRAJUL
Cronometrajul se va face la secunda.

10. STARTUL:
-14 aprilie 2018, ora 10.00, Cheile Dobrogei,loc.Cheia,judetul Constanta
- Zona de start se deschide cu 45 minute inaintea plecarii in cursa si va fi deschisa timp de 15 minute dupa start. Cei care au pierdut startul si vor pleca in cursa in aceste 15 minute trebuie sa anunte oficialii de la start si cronometrajul se va face in acord cu ora oficiala de start. Participantii care vor lua startul dupa cele 15 minute nu vor fi luati in considerare in clasament.

11. PUNCTE DE CONTROL/ REVITALIZARE/ HIDRATARE:
11.1.-Pe traseu sunt amplasate puncte de control obligatorii. Participantii care nu trec printr-un punct de control, indiferent de motiv, vor fi descalificati. Numarul de concurs al fiecarui competitor poate fi notat in ordinea sosirii la fiecare punct de control.
11.2.-Traseul de maraton descris la sectiunea harta competitiei va avea 4 puncte de hidratare, 4 puncte de revitalizare şi 10 puncte de control.
11.3. Traseul de cros descris la sectiunea harta competitiei va avea 3 puncte de hidratare, 1 punct de revitalizare şi 3 puncte de control.
-Start/Sosire,maraton/cros-hidratare, revitalizare,punct control
- Intersectie drumuri-intrare padure traseu maraton/cros –hidratare, punct control
- Intersectie maraton/cros-hidratare, punct control
- Manastirea Casian/maraton-revitalizare, punct control
- Viaduct mic/maraton-punct control
- Valea Visterna/maraton-revitalizare, punct control
- Pestera Liliecilor/maraton-punct control
- Lacul Casian/maraton-punct hidratare, punct control
- Pestera Casian/maraton –punct control
- Manastirea Casian/maraton-revitalizare, punct control

12. TIMPI LIMITA:
12.1. Timpi limita la MARATON:
-T 1 – 2:30 h Intersectie maraton/cros(aproximativ 12km de la start)
-T 2 – 4:30 h la pestera Liliecilor (aproximativ 27 km de la start).
12.2. Timp limita la Cros: 3h la sosire in Cheile Dobrogei.
12.3. Orice modificare a timpilor limita va fi anuntata inainte de plecarea in cursa.
12.4. Participantii trebuie sa treaca prin aceste puncte pana la orele fixate, altfel, pentru propria lor siguranta, vor fi opriti si indrumati sa se retraga spre zone sigure.
12.5. Participantii care nu se incadreaza in timpii limita sunt obligati sa predea numarul de concurs arbitrilor din punctul de control la care a fost stabilit timpul limita.
13. SOSIREA: Linia de sosire este comuna cu cea de start, fiind amplasata in zona Cheilor Dobrogei.

14.OPRIREA/RETRAGEREA DIN CURSA:
14.1. Organizatorul isi rezerva dreptul de a opri un participant daca s-a accidentat dupa start iar starea nu-i mai permite sa continue cursa sau in cazuri exceptionale.
14.2. Orice participant care nu mai poate sau nu mai vrea sa continue cursa, indiferent de motiv, este obligat sa anunte organizatorul la unul din urmatoarele locuri: start, punctele de control, sosire sau sunand la numarul de urgenta care va fi anuntat la sedinta tehnica si notat pe numarul de concurs.
14.3. Neanuntarea retragerii din cursa duce la o operatiune de cautare si salvare pe cheltuiala participantului implicat. 14.4. Retragerea va fi confirmata prin semnatura pe foaia de arbitraj.
14.5. Orice participant care se retrage din cursa va fi ajutat sa aleaga cea mai buna varianta de retragere, dar este responsabil pentru: transportul propriu, ruta pe care o va folosi si actiunile ulterioare momentului si locului retragerii. Exceptie fac cazurile grave care nu permit deplasarea prin propriile mijloace.

15. CONSERVAREA NATURII:
MARATONUL ARGONAUTILOR se desfasoara in aria uneia dintre cele mai frumoase regiuni din Dobrogea: REZERVATIA GEOLOGICA CHEILE DOBROGEI si REZERVATIA NATURALA GURA DOBROGEI. ACESTEA SUNT DECLARATE ARII DE PROTECTIE SPECIALA AVIFAUNISTICA. Lasarea de resturi, ambalaje, echipament pe trasee si/sau distrugerea deliberata a mediului inconjurator va atrage dupa sine DESCALIFICAREA SI NEPOSIBILITATEA PARTICIPARII LA VIITOARELE EDITII A MARATONULUI ARGONAUTILOR.

16. SUPORTERI / AJUTOR:
16.1. Suporterii pot incuraja orice competitor cu conditia sa respecte regulile de circulatie, indicatiile autoritatilor si/sau ale oficialilor si sa nu impiedice desfasurarea competitiei. Pe parcursul traseului nu este permis nici un ajutor venit din exterior (suporter, spectator etc.) exceptie facand asistenta acordata in punctele de realimentare amenajate unde competitorii pot primi si alte alimente sau lichide
in afara celor oferite de organizatori.
16.2. Asistenţa între concurenţi este permisă şi în afara zonelor special amenajate. Prin asistenţă se înţelege susţinerea cu apa, alimente, accesorii, etc.

17. ALTE REGULI:
17.1. Traseul de concurs nu este inchis altor participanti la trafic (autovehicule, vehicule, pietoni, turisti, animale si altii). Acest fapt atrage asupra participantilor obligatia de a respecta regulile de conduita in trafic impuse de lege. Orice accident provocat si/sau in care au fost implicati participanti la Maratonul Argonautilor, survenit in timpul desfasurarii acestuia din nerespectarea regulilor de concurs si a regulilor de conduita in trafic impuse de lege, va fi in responsabilitatea celor implicati in accident.
17.2. Fiecare competitor are obligatia sa urmeze traseul oficial, sa respecte indicatiile arbitrilor, sa nu foloseasca scurtaturi sau alte avantaje similare.
17.3. Orice competitor trebuie sa dea dovada de fair-play si sa permita unui concurent mai rapid sa treaca in fata sa fara a-l obstructiona, sa acorde asistenta unui competitor aflat in dificultate si care ii solicita aceasta.
17.4. Traseele sunt neamenajate si neprotejate de aceea exista un risc de ranire si/sau deces din pericolele obisnuite pentru competitiile outdoor. Acestea includ si nu se rezuma doar la: coliziuni cu autovehicule, cu alte vehicule, pietre, stanci, copaci, oameni, alte obiecte, caderi, alunecari, rani provocate de caldura, insolatie, deshidratare, arsuri, caderi de pietre, pamant, grindina, viituri, furtuni, fulgere, animale, incendii, efort fizic.
17.5.Organizatorii nu îşi asumă responsabilitatea pentru nici un fel de accident sau prejudiciu apărut ca urmare a participarii la Maratonul Argonautilor şi îşi rezervă dreptul de a modifica sau ajusta traseul de concurs în funcţie de condiţiile meteo, starea terenului sau chiar de a opri cursa în cazuri excepţionale. Orice modificare a traseului va fi semnalizată corespunzător (ca de altfel întregul traseu) şi comunicată concurenţilor cel mai târziu la ședinţa tehnică din preziua concursului.

18. PENALIZARI:
18.1. Penalizare 15 minute: lipsa unui articol din echipamentul obligatoriu (penalizarea se aplica pentru fiecare obiect)
18.2. Penalizare 30 minute: primirea de asistenta din exterior in afara zonelor amenajate.
18.3. Descalificare:
-nerespectarea regulilor competitiei
-dopingul
-scurtarea traseului
-modificarea numarului de concurs
-lasarea de resturi, ambalaje, echipament pe trasee si/sau distrugerea deliberata a mediului inconjurator
-lipsa de fair-play fata de participanti, oficiali, public etc.

19. CONTESTATII:
19.1. Orice participant poate face contestatie impotriva altui participant care nu a respectat regulile competitiei sau impotriva deciziei oficialilor.
19.2. Contestatia scrisa impreuna cu o taxa de 100 lei se va depune la secretariatul concursului in maxim 15 minute de la afisarea rezultatelor provizorii. Rezolvarea contestatiilor se va face in urmatoarele 60 de minute.
19.3. Taxa va fi inapoiata petentului, daca contestatia va fi acceptata.

20. PREMIEREA:
Se va face in functie de sosirea concurentilor,ora va fi anuntata la sedinta tehnica.
20.1. Toti concurentii care trec linia de sosire vor intra in posesia medaliei Maratonul Argonautilor si a diplomei de participare.
20.2. Premii pentru Cros:
-Se vor acorda premii in obiecte sau in bani pentru locurile 1, 2 si 3 open Feminin si Masculin in functie de darnicia sponsorilor, premiile vor fi anuntate dupa 2 aprilie 2018.

20.3. Premii pentru MARATON:
- Se vor acorda premii in obiecte sau in bani pentru locurile 1,2 si 3 open Feminin si Masculin ,premii in obiecte la toate categoriile de varsta, Feminin si Masculin, in functie de darnicia sponsorilor,premiile vor fi anuntate dupa 2 aprilie 2018.
Prin inscriere, plata si participare fiecare concurent confirma ca a citit, inteles si acceptat conditiile prezentului regulament, isi asuma riscurile care decurg din participarea la MARATONUL ARGONAUTILOR si sunt responsabili pentru propriile actiuni care ar trebui sa tina cont de circumstante relevante ca: schimbarea vremii, trafic, conditii meteo, zona in care se afla, echipament.

VA ASTEPTAM CU DRAG IN CHEILE DOBROGEI IN PRIMA SAMBATA DUPA SARBATORILE PASCALE SA ALERGAM IN CAUTAREA LINEI DE AUR

Inapoi